söndag 12 september 2010

Stora huset


I köket hände allt på den tiden denna gård var befolkad. Här sov, åt och arbetade man. I taket torkades såväl slöjdvirke som kläder och hästdon. Till höger står en självspelande orgel och framför fönstret en snart hundraårig blomsterlönn. Det måste ha varit trångt och fyllt av dofter, men med en gemenskap som vi inte har i dag.


Tre ogifta systrar skötte tre gårdar som tidigare generationer uppfört. Lite hjälp fick de av de tre ogifta bröder som också bodde i byn. Den här gården byggdes av systrarnas morfar och har 14 byggnader. I självhushållningens tid skulle man tillverka allt själv och behövde ett hus för varje funktion: boningshus, bagarstuga/sommarstuga, smedja, ladugård, stall, sommarladugård, loge, jordkällare, avträde och diverse bodar. Vilken rikedom att ha så stora ytor och ett sådant överflöd av skog bakom knuten att man kan bygga en till byggnad om man behöver. Bara så där!

Här är en länk till en film om systrarna Karlsson som bodde här hela sina liv. Den yngsta systern levde så länge som till 2008.


På sextiotalet byggdes ett modernt litet kök innanför stora köket. Jag föreställer mig att livet blev en aning lättare eftersom gamla köket bara hade öppen häll, inte ens någon järnspis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar